top of page
Søk
  • Forfatterens bildeKaia Linnerud

Ventilasjonsfilter – garantert billig eller garantert kvalitet?Når det er tid for filterbytte i ventilasjonsaggregatet, anskaffer anerkjente aktører filter direkte fra aggregatleverandør eller godkjente f


ilterleverandører, heriblant Interfil.


Det gamle filteret tas ut, aggregatet blir rengjort samt får ettersyn og alarmer som kan ha dukket opp blir lest og utbedret. Typiske deler av aggregatet som blir sjekket er varmegjenvinner og rotorer i vifta – samt hvordan og hva filteret tar opp. Etter dette blir nytt filter plassert i aggregatet, klar for å gjøre en energieffektiv jobb frem til neste ventilasjonsservice.

Situasjonen har nå endret seg med tiden, og flere benytter seg av bestillingsmuligheter fra nettet eller ikke-godkjente leverandører, både av filter og deler. Dette er å spare på kroner og øre. «Hva er forskjellen?» er det spørsmålet vi får høre mest om dette temaet – og det skal vi forklare nå:


Et typisk filter en bestiller over nettet takler ikke jobben det skal gjøre for aggregatet, det er tynnere og har mindre tetthet i stoffet - derav stopper det seg fortere. Da skjer en dominoeffekt i aggregatet - filteret gjør ikke jobben raskt nok eller fyller seg opp, luftkvaliteten blir betydelig dårligere, systemet jobber på spreng for å prøve å holde bukt med det den skal og rotorene kan gå varme å bli ødelagte.


Ved et slikt tilfelle der man har benyttet ikke-godkjent filter, så gjelder naturlig nok ikke garanti; som kan medføre store reparasjonskostnader. Også verdt å nevne er at aggregatet bruker mye (!) strøm dersom service ikke gjennomføres jevnlig eller at man ikke bytter med kvalitetsfiltre som er nøye produsert for å gjøre en kost- og energieffektiv jobb.

Noen nettsider reklamerer med "premium filter" og lignende, standard filtrene vi som ventilasjonsleverandører bestiller inn er av "denne kvaliteten" uten den ekstra prisen direkte fra leverandør av aggregatet.
Noen av aktørene som leverer filter som ikke er «merket» og godkjent fra aggregatleverandør er dog seriøse aktører som bryr seg om kvalitet og jobber hardt for at filtrene skal være av samme kvalitet som garanti-godkjente filtre.


Vi oppfordrer uansett til å kjøpe kvalitetsfiltre ved vedlikehold, uavhengig om vi er ønsket å utføre servicen eller man bare vil ha levering av filter.39 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page